Klimaat || Wijs

Bronnen & initiatieven op een rij

Maand: juni 2017

Klimaatagenda Ministerie

Klimaatverandering: Hoe komt Nederland in actie? is de klimaatagenda van de Nederlandse overheid. Met deze agenda wil de overheid onze samenleving voorbereiden op klimaatverandering. De visie van de agenda is aanpassen (adaptatie), voorbereiden én voorkomen (mitigatie) van klimaatveranderingen. Daarnaast is samen aanpakken een speerpunt.

Actielijnen

De overheid kiest voor een heldere aanpak met concrete doelen en acties. In de agenda voor acties zijn daarvoor acht actielijnen opgesteld, zoals duurzaam vervoer, ander materiaalgebruik en duurzame industrie, wereldwijd en Nederland voorbereiden (zie de infographic voor meer actielijnen).

Samen aanpakken

Samen aanpakken is een van de drie geformuleerde thema’s van het kabinet. Onder samen wordt een brede coalitie van verscheidene maatschappelijke partners verstaan, waaronder ministeries, lokale overheden, bedrijfsleven, wetenschap en burgers.  Alleen door samen te werken kunnen deze partijen de beoogde doelen realiseren.

Kortom, met de klimaatagenda op zak maakt Nederland zich weerbaar, welvarend en groen.

Klimaatagenda (Infographic)

Klimaatagenda (Publicatie pdf) (Ministerie IenM – 2013)

Rijksoverheid klimaat (o.a. CO2-opslag, emissiehandel, klimaatrechtszaak)

KNMI special ‘Wat doet de overheid’ (blogbericht d.d. 19 mei 2017)

En binnenkort..

Klimaat Wijs verwacht binnenkort met een aantal aanvullingen te komen. Zoals kinderboekenserie de Klimaatjes (educatie), het NESSC (wetenschap), Platform Arnhem Klimaatbestendig (samenleving), ..

Fysisch-Geografische zones

Klimaat Kaart Wereld bron: Thinglink.com (interactieve kaarten)

Jan Terlouw met Hebzucht Gas (educatie), Het Norwegian Polar Institute (internationaal) en meer.

Feitenkennis klimaat

Weet jij alles over klimaatverandering? Het KNMI zet een aantal belangrijke feiten voor ons op een rij. In factsheet format alle  wetenschappelijke bevindingen bij de hand. Test je kennis of word expert …

Een greep uit de vraagstukken:

  • Hoe werkt het klimaat en hoe ontstaan klimaatveranderingen?
  • Hoe komen we aan onze klimaatinformatie?
  • En is de opwarming toe te schrijven aan menselijke invloed?

Naar de feiten:

De belangrijkste feiten op een rij

Bekijk ook:

Dossiers ‘Klimaat Kennis KNMI’ (blogbericht 27 juni 2017)

 

Klimaat dossiers KNMI

Kennis,.. KNMI,.. Klimaat,.. of wellicht Kunst met een grote K? Voor Klimaat Kennis moet je in ieder geval bij het KNMI zijn. Snuffel in verschillende klimaat dossiers en vind een schat aan wetenschappelijke informatie over o.a. ons huidige klimaat, de werking van het broeikaseffect, zonneactiviteit, El Niño of bijvoorbeeld KNMI klimaatscenario’s en de Klimaatatlas.

Het Kennis- & datacentrum van het KNMI bundelt (populair) wetenschappelijke informatie op thema. Start je zoektocht naar toegankelijke uitleg en artikelen hier:

Dossier Klimaatverandering

Dossier Klimaat van Nederland

Dossier Klimaat Wereldwijd

Bekijk ook:

Feiten op een rij… (blogbericht 27 juni 2017)

Kunstig of Gunstig

Moet de wetenschapper het volk overtuigen? Een mooie discussie van het cabaretduo Jan en Daan (in Trouw), in het kader van de politieke formatievorming van het moment.

Onderliggende vraag hierbij is waarschijnlijk; welke doelgroep neemt zijn verantwoordelijkheid voor de klimaatproblematiek? Of nemen we elk onze eigenlijke verantwoordelijkheid wel goed op? Dan kun je snel en gemakkelijk doen en twijfelen of we de aarde wel warmer maken (dat is kunstig). Of afschuiven op een ander, dat is helemaal gemakkelijk en gunstig.

Het duo verwoordt: “Dus kijkt het individu naar de overheid, de overheid wijst naar het bedrijfsleven en het bedrijfsleven zegt: de burger vraagt, dus wij leveren. Aan dat patroon valt niet eenvoudig te ontkomen. Veel gemakkelijker is het dan om de brenger van de boodschap, de wetenschapper in dit geval, nogmaals te bevragen en deze zelfs in twijfel te trekken.”

De burger, de wetenschapper, de politiek óf de overheid … Nee, iedereen kan zijn stukje verantwoordelijkheid oppakken en samen kunnen we het verbinden. Dat is pas kunstig en gunstig.

Neem eens een kijkje bij een ander, bijvoorbeeld politiek, samenlevingeducatie, bedrijfslevenwetenschap of kunst.

Trouw artikel d.d. 17 juni 2017

Jan en Daan

Alle klimaten in één dag

Beleef de aarde met zijn klimaten in het museum Klimahaus Bremerhaven 8 Ost. Ervaar de koude polen en warme tropen aan den lijve met lengtegraad 8 Ost als je leidraad.

Maak in enkele uren een wereldreis met veel informatie over klimaten, weer en klimaatverandering. En ontdek wat we kunnen ondernemen voor een duurzame toekomst. Wil je alle tentoonstellingsruimten intensief doorlopen, dan is een dag eigenlijk te kort.

Klimahaus Bremerhaven

Filmpje Klimahaus (Youtube)

Bekijk ook: Museon ontdek de aarde

Klimaat in alle geledingen

Klimaat issues zijn tegenwoordig terug te vinden in alle geledingen. Waar voorheen vooral de wetenschap actief was in klimaat en klimaatverandering onderwerpen, is nu ook de rest van de wereld wakker geschut. Het NOS journaal van woensdag 31 mei jl. stipt dit aan.

En Klimaat Wijs maakt een onderverdeling in gelijke geledingen of thema’s.

Als tegenwicht op de handelswijze van Trump wordt het belang genoemd van maatschappij (samenleving), bedrijven, staten en burgemeesters (politiek en overheid) en wetenschap.  Leo Meyer (klimaatonderhandelaar) en Louise van Schaik (Clingendael) doen hier verslag van.

Klimaat WIJS ziet daarbij Educatie en Kunst als aanvulling op genoemde geledingen.

NOS bericht dd 31 mei 2017 (circa minuut 5.30)

Instituut Clingendael Research Dossiers (Sustainability)

© 2024 Klimaat || Wijs

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑