Europa kan klimaatverandering stoppen, volgens Europarlementariër Bas Eickhout. Daar is wel samenwerking, lef en doorzettingsvermogen voor nodig, zegt hij in zijn boek Klimaatmanifest. Daarnaast is politieke wil een belangrijke factor en die ontbreekt nog wel eens. Of zou het tij kunnen keren met de huidige Europese parlementsverkiezingen?

‘Ergens is het een rare vraag natuurlijk: hebben we het geld om onze aarde leefbaar te houden? .. We hebben het geld én de technologie om onze economie op korte termijn klimaatneutraal te maken, wat mist is politieke wil.’

p.49, KLimaatmanifest

Manifest

Desalniettemin Klimaatmanifest is een positief pleidooi voor dat wat we kunnen doen om de Parijse doelen te halen en waar we staan met onze politieke betrekkingen aangaande klimaatverandering. Bas Eickhout bespreekt tien voorstellen, zodat we met een ‘klimaatcrisis’ om kunnen gaan.

Te ambitieus?

En wie denkt dat we nog niks bereikt hebben, heeft het mis. In zijn voorwoord vertelt Bas Eickhout dat er in de jaren dat hij politiek actief is, er wel degelijk zaken gerealiseerd zijn op het gebied van klimaatverandering en de politiek, zoals het Parijs-akkoord uiteraard, een aankomend Nederlands klimaatakkoord en meer. Niet alles is onrealistische gebleken of te ambitieus, zoals hij beweert.

‘ ..niets is onmogelijk als Europese politici durven op te komen voor het algemeen belang, gesteund door een groeiende groep mensen die inzien dat daadkrachtige maatregelen tegen klimaatverandering in hun belang zijn.’

p. 8 Klimaatmanifest

Een mooi bijvoorbeeld zijn natuurlijk ook de meest recente ontwikkelingen, zoals het initiatiefvoorstel-Klaver, dat zojuist is aangenomen door de Eerste Kamer en niet te vergeten de groeiende zetels voor de Groenen in de verkiezingen voor het Europese Parlement.

Van Wetenschap naar Politiek

Voor wie nog wat meer wil weten over klimaatverandering of luisteren naar Bas zijn verhaal, bekijk eens zijn klimaatcollege. Hierin zet hij de huidige wetenschappelijke bevindingen uiteen in aanloop naar politieke besluitvorming. Ofwel, een achtergrondverhaal met een politiek tintje.

Klimaaatmanifest – Boom Uitgevers Amsterdam

Klimaatcollege Van Wetenschap naar Politiek

© 2019 GeoSpatie