Medisch tijdschrift The Lancet pleit voor een duurzamere en gezondere voedingsstijl, goed voor zowel de planeet, de mens als het klimaat. Wereldwijde veranderingen in ons voedselsysteem zijn nu noodzakelijk, willen we onder meer de klimaatdoelen halen. Samenwerking tussen verschillende partijen uit het voedselsysteem is een grote opgave en de sleutel tot een oplossing, menen de wetenschappers.

 

Bron: de Volkskrant – The Lancet

“vlees en zuivel …produceren 60 procent van de uitstoot van broeikasgassen.”

Het Parool – Opinie

 

EAT-commission

Voedselketens (food systems) kunnen in wezen hun omgeving en de gezondheid van de mens ondersteunen, maar ons huidige Antropocene voedselsysteem bedreigt nu mens en milieu.

“For the first time in 200 000 years of human history, we are severely out of synchronisation with the planet and nature.”

The 21st-century great food transformation

Een integrale benadering voor een transformatie naar een wereldwijd duurzaam voedselsysteem is noodzakelijk (great food transformation).  De commissie EAT van The Lancet is het wereldwijde platform voor de transformatie van het voedselsysteem. De EAT commission haalt ook het IPCC aan en vertaalt de urgentie van de ‘voedselboodschap’ als volgt:

IPCC boodschap volgens The Lancet EAT commission:

‘A broad systemic societal change must start now, and one of the solutions lies within the food system.’

‘We need to act now.’

EATforum.org

Jaar van de Voeding

2019 is het jaar van de voeding, ‘Nutrition’. The Lancet gaat daarom extra aandacht besteden aan drie pijlers op wereldwijde schaal; de toename van obesitas, maar ook ondervoeding en voeding in de context van klimaatverandering. Daarbij spreekt The Lancet over een sectoraal overstijgende benadering om tot duurzame oplossingen te kunnen komen, want er liggen sociale, economische en politieke drijfveren aan de pijlers ten grondslag. Substantiële veranderingen in de sectoren en het voedselsysteem zullen uiteindelijk de mens en de aarde ten goede komen.

‘2019: the year for nutrition’

The Lancet

Triodos Bank

Ook Triodos Bank Nederland pleit voor een nieuw voedselsysteem. Het heeft geen zin om het huidige systeem aan te passen, zegt Riëlla Hollander directeur Landbouw en Voeding bij Triodos. Een meerderheid van de Nederlanders kiest overigens voor minder vlees eten, als ze zouden moeten kiezen tussen minder vlees consumeren of minder douchen. Triodos heeft onderzoek gedaan naar de keuzes en en opofferingen waartoe mensen bereid zijn voor een duurzamere samenleving.

De landbouwsector is verantwoordelijk voor 25% van de mondiale CO2-uitstoot.

Waarom wij een nieuw voedselsysteem nodig hebben – Triodos Bank

Bronnen:

Food in the Athropocene (artikel – The Lancet)

Great Food transformation (artikel – The Lancet)

EAT-commission The Lancet 

Alleen als we voortaan dit dieet volgen.. (Volkskrant – 17 januari)

Amsterdam, serveer dat plakje worst alleen nog … (Parool – 17 januari) 

We need to act now – EAT forum (IPCC artikel over climate change en food system change)

The Lancet website (home)

Waarom wij een nieuw voedselsysteem nodig hebben (De kleur van Geld – Triodos)

Nederlander verkiest minder vlees eten boven minder douchen (Triodos – onderzoek)

Zo draag je bij aan een gezonder en groener voedselsysteem (Triodos – Tijd voor echte keuzes – tips)

 

© 2019 GeoSpatie