Klimaat || Wijs

Bronnen & initiatieven op een rij

Jaar: 2017 (page 1 of 3)

Duurzame kerst

Ook behoefte aan een rustig kerstgevoel? Voel je je schuldig over je consumptiegedrag en weet je niet waar je naar toe kunt voor je duurzame aankopen? HIER Klimaatbureau legt uit ‘Waarom je je niet schuldig hoeft te voelen over je kerstboom’.  Daarnaast geeft HIER informatie over het kopen van duurzame producten met onder meer het HIER klimaatbewust label.

Alles wat je thuis kunt doen voor het klimaat

Om het nieuwe jaar goed te beginnen zou je ook een kijkje kunnen nemen in de rubriek ‘Alles wat je thuis kunt doen voor het klimaat’. Snuffel rond tussen verschillende categorieën. Begin bijvoorbeeld bij Snel en makkelijk en lees hoeveel euro je kan besparen op jaarbasis met tien eenvoudige tips. Maar ook Huishoudelijke apparaten, Stroom en gas en Investeren in je huis zijn interessante categorieën die antwoord geven op een aantal prangende klimaatvragen omtrent ons gedrag.

HIER website (inclusief alles wat je thuis kunt doen..)

HIER klimaatbewust label (lijst met bedrijven en producten)

HIER blog: van gedragsveranderingen tot de staat van het klimaat

Meer duurzame initiatieven van HIER:

HIER verwarmt: alles over wonen zonder aardgas

CO2 prestatieladder – Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO)

HIER opgewekt: kennisplatform lokale duurzame energie-initiatieven

 

© 2017 GeoSpatie

Beste klimaatgenoot

Welkom! Klimaat Wijs gaat van start. Play,… hoor jij een trieste melodie? Of juist positieve klimaatgeluiden?

Wellicht is het laat, maar toch zijn we met velen goed bezig om de aarde te behoeden voor een aantal graden opwarming. Vanuit verschillende hoeken komen inspirerende initiatieven om de klimaatproblematiek te begrijpen, te onderzoeken, te tonen of te beheersen. Ben je misschien nieuwsgierig welke bronnen en initiatieven er zijn? Wil jij graag Klimaat Wijs-er worden?

Klimaat Wijs vertelt, liefst elke dag, een klimaatverhaal uit een van de thema’s politiek,  samenleving, bedrijfsleven, educatie, wetenschap of kunst. De thema’s kunnen dichtbij huis zijn of verder weg; op wereldschaal of lokaal niveau. Alles kan en verbinding tussen de thema’s is er volop. Niks is buitengewoon in de klimaatwereld en alles verandert. Dus laat je verrassen!

Veel leesplezier,

namens de redactie

Klimaat || Wijs

 

PS Heb je suggesties, laat het ons horen klimaatwijs@geospatie.nl.

 

Inspirerende initiatieven (bericht d.d. 29 mei)

Belang dagelijkse klimaatberichtgeving (KNMI)

 

 

© 2017 GeoSpatie

Initiatieven Macron

Momenteel spreekt Macron op de One Planet Summit in Parijs (meer informatie onderaan).

De Franse president Macron doet een oproep aan onder meer ondernemers, onderzoekers en studenten om naar Frankrijk te komen om daar aan klimaatverandering te werken.  De website Make Our Planet Great Again heeft hij daartoe in het leven geroepen.  Vul je werkzaamheden in, je dromen over klimaatverandering en …?

Nieuwe strategieën en initiatieven vindt Macron belangrijk, zegt hij in zijn videoboodschap van 1 juni jongstleden (zie de website Make our planet great again hieronder).

Daarnaast accepteert hij de beslissing van de Amerikaanse president, maar hij noemt haar vervolgens ook een fout.

Recent: One Planet Summit

Emanual Macron spreekt momenteel (december 2017) wereldleiders, bedrijfsleven en deskundigen toe op de One Planet Summit.

De klimaattop van vandaag is te zien als de aftrap daarvoor, vertelt Klimaatgezant Marcel Beukeboom vanuit Parijs: “Heel 2018 staat in het teken van de verhoging van die ambitie en hoe we daar moeten komen. Daar horen allerlei tussenstapjes bij, we moeten momenten creëren waarop we dat gesprek met elkaar kunnen voeren. Vandaag is daarvoor na Bonn een eerste gelegenheid. Hier komen vooral de progressieve landen, bedrijven en organisaties samen.”

One World Platform  – uit: ‘Huh? Alweer een klimaattop?’

One Planet Summit

One Planet Summit

Vier vragen over de Summit (OneWorld Platform)

Macron op One Planet Summit (Trouw – d.d. 13 dec.)

World Efficiency – Side Event Summit

Initiatief Macron

Makeourplanetgreatagain.fr

NOS artikel (nieuws d.d. 8 juni)

 

© 2017 GeoSpatie

Larski slaat alarm

Larski slaat alarm is het avontuurlijke verhaal van Edwin en Adinde op een winters Schiermonnikoog. Ondanks het koude weer warmt de aarde toch op.

Met dit kinderboek heeft Frank Westerman, samen met zijn dochter Vera, zijn klimaatkennis in een mooi jasje gegoten om de jonge lezer onder andere het verschil tussen weer en klimaat duidelijk te maken. Het boek is vertaald in het Deens en tevens als toneelvoorstelling op de planken gebracht op Schiermonnikoog.

Irene, een van de hoofdpersonen, is bij haar opa in de vuurtoren (een mooier weerstation kan je toch niet hebben):

Op de eerste avond na het eten hadden ze samen de vuurtorenlampen aangezet. Ze zaten in de uitkijkpost op veertig meter hoogte. Op die plek had haar opa uitgelegd hoe het precies zit met de opwarming van de aarde: daar merkte je zelf bijna niets van. ‘Zelfs als het snot in je neus bevroor, ging die opwarming gewoon door,’ zei hij. ‘Dat rijmt,’ had Irene geroepen.

‘De meeste mensen begrijpen hier niets van,’ zei hij zodra hij zijn neus gesnoten had. ‘Dat komt omdat ze denken dat het weer hetzelfde is als het klimaat. Als het een dag of een week koud weer is, denken ze dat we ook meteen een kouder klimaat krijgen.’ ‘Nogal oenemeloenig dus,’ zei Irene.

De vuurtorenwachter keek haar aan met ogen die hij tot spleetjes kneep. … En daarom waren die cijfers van het weerstation zo belangrijk. Als je ze netjes op een rij zette, dan kon je uitrekenen dat het gemiddeld toch steeds een beetje warmer werd.

p.61 & 62

Irene heeft veel geleerd van haar opa:

‘Het gaat om de temperatuur, de windkracht, de windrichting, de neerslag en de luchtdruk van bijna dertig jaar,’ had Irene uitgelegd. ‘Al die cijfers bij elkaar laten zien dat het klimaat verandert. Het wordt steeds warmer op aarde.’ Warmer? Het klonk ongelofelijk. Nu met die snijdende poolwind? ‘Gemiddeld,’ zei Irene. Ze sprak het woord ‘gemiddeld’ uit als een toverformule.

p.118

Na alle spannende avonturen, nog een paar wijze woorden van Irene:

De camera van het Jeugdjournaal draait een kwartslag en Irene verschijnt in beeld. … Dan begint ze te vertellen over het weer en het klimaat, en het verschil daartussen. ‘Het is al dagen ijskoud weer, en dat is erg,’ zegt ze luid. ‘Maar het klimaat is van slag, en dat is veel erger. Die koude lucht van de noordpool waait vanzelf weer over. Maar de verandering van het klimaat niet.’ …

‘Mensen maken het alleen maar erger met hun dampende auto’s en stomende fabrieken.’ Staande op de meerpaal houdt ze haar dagboek omhoog met daarin de cijfers van het weerstation van haar opa.

p.119 & 120

Eigen || Wijs:

Met mijn zoontje van zes was het een plezier om Larski te lezen. De extreme kou, het verdwenen dagboek en de overtocht naar het vaste land waren genoeg ingrediënten voor een spannend verhaal. Poolhondje Larski speelt uiteraard een belangrijke rol en fungeert goed als emotionele trekker. En hoe kan ik mijn zoon beter uitleggen wat mijn werk inhoud, dan een boek als dit met hem lezen?

Het serieuze en complexe onderwerp, het veranderende klimaat, is mooi erin verweven. Begrijpelijke woorden met af en toe een mix van nieuwe, zoals windkracht of luchtdruk, maken het samen lezen interessant en leerzaam. Een beetje uitleg tussendoor en nieuwe verbanden worden gelegd: ‘Mama, waarom heet Irene Windhuis?’ Kortom, eindeloze stof om over te praten.

Het boek is bedoeld voor 8+, maar zelfs de jongere lezers kunnen dus geboeid raken.

Larski slaat alarm (Westerman website)

Mr. Finney kinderboek – Laurentien van Oranje (blogbericht d.d. 24 mei)

Klimaatscenario’s KNMI

Hoe zitten wij in Nederland erbij in 2050? Of zelfs in 2085? Wat kunnen we tegen die tijd verwachten van de gemiddelde temperatuur, neerslagpatronen of ons zeespiegelniveau. Neemt het aantal tropische dagen bijvoorbeeld toe? En hoe zit dat met het aantal ijsdagen?

Met een viertal scenario’s schetst het KNMI beelden voor een toekomstige klimaat in Nederland. Met de scenario’s kan de samenleving zich zo goed mogelijk voorbereiden op toekomstige veranderingen. Investeringen, zoals bijvoorbeeld aan de deltawerken, kunnen zo gerichter worden gemaakt. Ook voor onderzoek naar de effecten van klimaatverandering en voor klimaatadaptatie vraagstukken zijn de scenario’s een leidraad. Aanpassen aan ons klimaat wordt hiermee een prettige uitdaging.

KNMI ’14 klimaatscenario’s

Zie ook:

KNMI dossiers (Klimaatverandering, Klimaat in Nederland, Klimaat Wereldwijd)

KNMI Klimaatverandering, belangrijke feiten op een rij

EU-adaptatieplatform

Het European Climate Adaptation Platform, Climate-ADAPT, is het Europese klimaatplatform voor brede adaptatie vraagstukken. Het platform is een initiatief van de Europese Commisie en een samenwerking van de Europese Commissie, het European Environment Agency (EEA) en meer.

Het platform ondersteunt onder meer Europa in zijn aanpassingsvraagstukken over klimaatverandering. Daarnaast wil het klimaatinformatie toegankelijk maken voor gebruikers en kennis delen.

De website bevat veel informatie die beschikbaar is via databases (met rapportages, kaarten en data), beleidsstukken, landeninfo en een kennisportaal. Tot slot plaatst het platform haar informatie in een breder wereldwijd netwerk.

Climate-ADAPT – home

Climate-ADAPT – Nederland (o.a. National Adaptation Strategy)

Climate-ADAPT – Glossary (o.a. gebaseerd op IPCC terminologie)

weADAPT – het zusje met wereldwijde klimaatadaptatie

weADAPT – wereldkaart; adaptatie projecten

European Environment Agency

Europese Commissie

De staat van het klimaat

Hoe staan we ervoor met het klimaat? Wat gebeurde er in 2016? Klimaatbureau HIER belicht vanuit maatschappelijk oogpunt opvallende wereld- en weergebeurtenissen en geeft diepte interviews in De staat van het klimaat 2016.

Bijvoorbeeld het interview waarin Laurentien van Oranje vertelt over het uitreiken van  klimaatpenningen en Piet Paulusma vertelt over weerextremen en het Klimaatstraatfeest. Ook opvallende klimaatrecords en actualiteiten passeren de revue. Kortom, het klimaatbureau belicht belangrijke klimaatgebeurtenissen uit 2016 voor burger, gemeenschap, bedrijven en meer.

De staat van het klimaat 2016 is verschenen in een reeks van jaren (zie de publicaties onderaan). Oorspronkelijk begonnen door het Platform Communication on Climate Change (PCCC) in opdracht van het Ministerie.

De staat van het klimaat 2016 (pdf)

De staat van het klimaat (webpagina)

De reeks:

Staat van het klimaat 2015 (HIER)

Staat van het klimaat 2014 (HIER)

Staat van het klimaat 2013 (HIER)

De Staat van het Klimaat 2010 (PCCC) (pdf)

De Staat van het Klimaat 2009 (PCCC – WUR bibliotheek) (pdf)

Meer artikelen over klimaatverandering:

HIER thema klimaatverandering

HIER Klimaat woordenboek (A tot Z)

HIER blog (artikelen alle thema’s)

Voor vakmensen (publicaties, onderzoek en warmtetransitie)

Potvissen, klimaat en plastic soep

Loopt alles in de soep voor onze walvissen en potvissen? Waarom stranden er zoveel van deze dieren aan de Nederlandse kust? Komt dit wellicht door klimaatveranderingen of de plastic soep ..?

Walvisstrandingen zijn al jaren een raadsel. Meerdere theorieën doen de ronde; van voedselpatronen, zonneactiviteit (oorzaken strandingen) tot veranderingen in het klimaat. En wellicht ook de plastic soep..

Potvissen en Plastic soep

Superjuffie (van Janneke Schotveld) duikt in ieder geval in de oceaan om een potvis te hulp te schieten. Hij is zijn weg kwijt geraakt (door een warmer water?) en raakt gewond door rotzooi in de oceaan (de plastic soep).

Met veel plezier heb ik dit boek met mijn zoontje gelezen. Tijdens mijn jeugd in de jaren ’80 was ik al geboeid door het mysterie van de potvissen. Hoe komt dat? Heeft het een biologische oorzaak, is het een omgevingsfactor of gewoon iets heel anders, werd er toen gezegd. Dit fenomeen wilde ik zelf later graag uitzoeken. Niet wetende dat het klimaat wel eens een belangrijke oorzaak zou kunnen zijn.

Potvissen en klimaat

Een van de oorzaken van de strandingen zou dus ons veranderend klimaat kunnen zijn. Het warmere water in de Noordzee verwart de walvis met de Golfstroom. Hij raakt uit koers (zoals in het verhaal van Superjuffie, zie hieronder) en heeft grote kans te stranden aan de kust. Bioloog Mardik Leopold verwoordt dit in Trouw (terug te vinden in de HIER publicatie De staat van het Klimaat 2016):

Potvissen trekken in de winter naar de Azoren, een eilandengroep voor de kust van Afrika, en daarbij navigeren ze op de golfstroom in de Atlantische oceaan: ze volgen het warme water.

“Het zou goed kunnen dat ze aangetrokken worden door het warme water in de Noordzee en denken op de goede weg te zijn”, zegt Leopold. “De Noordzee fungeert dan als fuik; ze heeft een brede en diepe ingang, waardoor potvissen pas laat doorhebben dat ze verkeerd zitten.”

“In het verleden zijn er een paar periodes geweest waarin potvissen vaker dan normaal aan de kust van de Noordzee strandden, en telkens als dat voorkwam had het zeewater van de Noordzee een hogere temperatuur.” Nu is dat  eveneens het geval, alleen is het goed mogelijk dat het deze keer van minder tijdelijke aard is. Door de opwarming van de aarde warmen de oceanen en zeeën namelijk ook op. Dat betekent dat er de komende jaren vaker potvissen zullen aanspoelen.

De Staat van het Klimaat, p.41

Superjuffie en de potvis

Aanspoelen doet de potvis nog niet direct, maar misschien dat Superjuffie er net op tijd bij is…

In dit verhaal van Janneke Schotveld (2014) duikt Superjuffie geregeld in de zee.  Ze redt graag allerhande dieren, ze is een echte superheld. Deze keer komen er telkens dieren in nood door het vele plastic in de zee.  Een potvis is uit koers geraakt en Superjuffie duikt in de plastic soep:

‘Ik nam een grote hap inktvissen’, vertelt de potvis. ‘En toen ik mijn kaken op elkaar deed stak dit ineens in mijn tandvlees.’ Superjuffie huivert bij het idee. ‘Ik ben helemaal uit koers geraakt,’ gaat de potvis verder. ‘Ik was op weg naar de Atlantische Oceaan om  een vriendinnetje te vinden.’ ‘Ga maar gauw dan’, zegt Superjuffie. ‘Dat doe ik!’ zegt de potvis. ‘Nogmaals ontzettend bedankt.’ ‘Heel graag gedaan. Ik vond het een eer.’

De potvis wappert met zijn achtervin als afscheid. Daarna zet hij de vaart erin en golft met reusachtige snelheid van haar weg. Door de kracht van zijn zwemslag wordt Superjuffie weer een paar meter naar achteren geslagen. Zodra de zee weer rustig is flappert ze naar het wateroppervlak. Onderweg pakt ze hier en daar nog wat rommel uit het water. … Het moet afgelopen zijn met al dat plastic. Als alle mensen zouden weten hoe vies de zee echt is, dan zouden ze wel wat beter opletten. Mila heeft gelijk: dit moet op het journaal!

Superjuffie

Met een mengeling van feiten en fantasie brengt Janneke Schotveld Superjuffie en het thema plastic soep tot leven.  Het menu van de potvis is daadwerkelijk inktvis en de walvissoort raakt geregeld uit koers, tijdens zijn reis naar de Atlantische oceaan om zich daar voort te planten.

Mooi verhaal dus om de jeugd al vroeg met belangrijke thema’s als plastic soep en aanverwante thema’s kennis te laten maken.

Superjuffie in de Soep (Pluim kinderjury 2015)

De Staat van het Klimaat 2016 (HIER) (p.41 potvis artikel)

Potvissen en walvissen (Ecomare)

Walvisstrandingen

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Junior

– Stichting Klean

Klimaatagenda Ministerie

Klimaatverandering: Hoe komt Nederland in actie? is de klimaatagenda van de Nederlandse overheid. Met deze agenda wil de overheid onze samenleving voorbereiden op klimaatverandering. De visie van de agenda is aanpassen (adaptatie), voorbereiden én voorkomen (mitigatie) van klimaatveranderingen. Daarnaast is samen aanpakken een speerpunt.

Actielijnen

De overheid kiest voor een heldere aanpak met concrete doelen en acties. In de agenda voor acties zijn daarvoor acht actielijnen opgesteld, zoals duurzaam vervoer, ander materiaalgebruik en duurzame industrie, wereldwijd en Nederland voorbereiden (zie de infographic voor meer actielijnen).

Samen aanpakken

Samen aanpakken is een van de drie geformuleerde thema’s van het kabinet. Onder samen wordt een brede coalitie van verscheidene maatschappelijke partners verstaan, waaronder ministeries, lokale overheden, bedrijfsleven, wetenschap en burgers.  Alleen door samen te werken kunnen deze partijen de beoogde doelen realiseren.

Kortom, met de klimaatagenda op zak maakt Nederland zich weerbaar, welvarend en groen.

Klimaatagenda (Infographic)

Klimaatagenda (Publicatie pdf) (Ministerie IenM – 2013)

Rijksoverheid klimaat (o.a. CO2-opslag, emissiehandel, klimaatrechtszaak)

KNMI special ‘Wat doet de overheid’ (blogbericht d.d. 19 mei 2017)

En binnenkort..

Klimaat Wijs verwacht binnenkort met een aantal aanvullingen te komen. Zoals kinderboekenserie de Klimaatjes (educatie), het NESSC (wetenschap), Platform Arnhem Klimaatbestendig (samenleving), ..

Fysisch-Geografische zones

Klimaat Kaart Wereld bron: Thinglink.com (interactieve kaarten)

Jan Terlouw met Hebzucht Gas (educatie), Het Norwegian Polar Institute (internationaal) en meer.

« Oudere berichten

© 2024 Klimaat || Wijs

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑