Klimaat || Wijs

Bronnen & initiatieven op een rij

Maand: september 2018

Zeespiegelstijging

Deltares heeft onderzoek uitgevoerd naar mogelijke gevolgen van een versnelde zeespiegelsijging. Recente inzichten over het afsmelten van Antarctisch ijs zijn de aanleiding van dit verkennende onderzoek. Tijdens Prinsjesdag heeft de Deltacommissaris de resultaten van het Deltares onderzoek bekend gemaakt.

Mogelijke gevolgen voor kust, zoetwatervoorziening en waterveiligheid

Enkele bevindingen uit het rapport: 

De versnelling van de zeespiegelstijging is naar verwachting vooral merkbaar vanaf 2050. Daardoor zal onder andere de verwachte levensduur van grote kunstwerken zoals de Oosterscheldekering en de Maeslantkering sterk afnemen.

Vooral voor grote investeringen met een lange levensduur is het verstandig om rekening te houden met een versnelde zeespiegelstijging. Voor kleine en flexibele maatregelen is monitoren en signaleren voorlopig voldoende.

Deltares

De nadruk ligt op een verkennende studie die wellicht nog meer uitgekristalliseerd mag worden:

Sybren Drijfhout, fysisch oceanograaf van het KNMI en hoogleraar dynamica van het klimaat aan de Universiteit Utrecht, vindt het rapport een zinvolle verkenning, maar hij mist een stevige wetenschappelijke onderbouwing die volgens hem nodig is om over te gaan tot radicale maatregelen. ‘Het is veel te vroeg om over te gaan tot alarmfase één. Je moet eerst beter uitzoeken welke processen tot een dergelijke hoge stijging leiden en hoe groot de kans daarop is. Die onderbouwing is nu nog afwezig.’

Volkskrant – 19 sept.

De onzekerheid van mogelijke gevolgen neemt uiteraard toe met de tijd. Na 2050 is de versnelling waarschijnlijk merkbaar, zoals de verkenning nu laat zien.

Tot 2050 lopen alle scenario’s gelijk op en hoeven de maatregelen om de voeten droog te houden niet te worden opgeschroefd. Daarna kan de zeespiegelstijging snel doorzetten en daarop moet Nederland wél voorbereid zijn.

AD – 18 sept.

Actueel

Mogelijke gevolgen versnelde zeespiegelstijging – Deltares onderzoek

Rapport Deltares (Deltacommissaris.nl)

Volkskrant

AD

Deltacommissaris in de media – overzicht van mediaberichten

Zeespiegel uitleg

Zeespiegel veranderingen (KNMI)

Wat is zeespiegelstijging? (KNMI)

Uitleg zeespiegelstijging (KNMI)

Meer achtergrond

Zeespiegel en versnelde arctische opwarming (KNMI nieuws mei 2017)

Antarctisch smeltproces (dd 15 juni 2018)

SWIPA rapport  – Summary for Policy makers (2017)

Deltacommissaris website

Deltaprogramma

 

© 2018 GeoSpatie

Global Center on Adaptation

Topinstituut klimaat krijgt vorm, vanaf nu Global Center on Adaptation (GCA) genaamd. De eerste paal van de aanlegsteiger voor het drijvend klimaatkantoor is deze week geslagen. Rotterdam en Groningen worden de thuisbasis van dit internationale klimaatadaptatiecentrum, vanwaar de nieuwe klimaatcommissie gaat opereren.

Minister Cora van Nieuwenhuizen, wethouder Bonte en CEO Patrick Verkooijen geven het startsein. Bron: ANP – september 2018.

 

 

 

 

 

 

“As I step into the leadership role of our organization, joined by the expertise of new senior staff, it is my hope to inspire a new clarity behind the adaptation agenda, built on genuine, pragmatic steps forward that can help address policies, investments, financing, and governance needed to help societies across the globe, and those most in need, become more resilient to climate-related threats.”

Patrick Verkooijen – Chief Executive Officer GCA

GCA

Global Center on Adaptation (de website)

Twitter GCAdaptation

Actueel

Nieuwe door Nederland gestarte klimaatcommissie – Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie

Rotterdam wordt thuisbasis nieuwe klimaatcommissie VN – AD

Nieuws voortraject

VN-klimaatcentrum gaat naar Rotterdam en Groningen – NOS (sept. 2017)

Groningen en Rotterdam krijgen VN klimaatcentrum – Rijksoverheid (sept. 2017)

Startschot voor mondiaal topkenniscentrum adaptatie – Rijksoverheid (febr.2017)

 

© 2018 GeoSpatie

Palmen op de Noordpool

Ooit stonden er palmen op de Noordpool… zo begint het nieuwe kinderboek over klimaatverandering van schrijver Marc ter Horst en illustrator Wendy Panders. Met dit rijk geïllustreerde boek nemen zij ons mee in ‘het grote verhaal van klimaatverandering’ en beginnen bij de geschiedenis van de aarde, toen er inderdaad nog palmen op de Noordpool groeiden.

Van de vroege geschiedenis van het klimaat, via ijstijden en mammoeten komen we bij onderzoek, gevolgen en oorzaken van klimaatverandering. Ook een doorkijkje naar de toekomst, energie en de discussies omtrent dit heikele onderwerp blijven niet onbespraakt. Met rake taal weet Marc ter Horst de lezer mee te nemen in verhalen en anekdotes die tot de verbeelding spreken. Wendy vult dit treffend aan met toepasselijke afbeeldingen. Nergens eerder is het complete verhaal zo compact en helder verteld.

Wetenschappers in beeld – Wendy Panders

Klimaatverandering krijgt een gezicht

Wendy en Marc geven klimaatverandering een gezicht. Nergens eerder heb ik zoveel relevante afbeeldingen over dit onderwerp bij elkaar gezien, compleet met onderbouwende teksten en humor. Los van de welbekende plaatjes die wij al snel associëren met klimaatverandering, zoals ijsberen, pinguïns of gletsjers, krijgen in dit boek ook belangrijke onderzoekers een gezicht. Deze beelden blijven hangen in je geheugen, beter dan welke namen in studieboeken ook.

Handboek voor de jeugd
Dit ‘handboek’ over het klimaat is een niet weg te denken aanwinst voor onze huidige beeldvormende maatschappij, waarin we wat moeten met klimaatverandering. Dit thema raakt ons allemaal en misschien wel het meest de jeugd. ‘Alleen als je het snapt, kan je er iets aan doen’, was de uitspraak op de feestelijke presentatie van het boek.

Marc ter Horst en Wendy Panders tijdens de feestelijk boekpresentatie op GeoFort

‘We moeten wat met klimaatverandering..’

                  ‘Alleen als je het snapt, kan je er iets aan doen’.

                               “Een boek dat er moest zijn en dat is er nu.”

Over het boek..

Palmen op de Noordpool (Marc ter Horst)

Wendy Panders Illustraties

Eindelijk, een echt kinderklimaatboek (Trouw –  3 sept.)

Palmen op de Noordpool – the movie

Gottmer Kinderboeken – Palmen op de Noordpool

Natuurlijk verandert het klimaat  – passage uit Hé Aardbewoner (ander boek van Marc ter Horst)

Museum GeoFort

Buitenlandse kinderboeken over klimaat

Weather and Climate –  Usborn

Weather Climate Change – Usborn

Unsere Erde  – Ravensburger

Palmen onderzoek 2009

Onderzoek Palmbomen Noordelijke IJszee – (Volkskrant 2009)

Palmen op de Noordpool (KNAW – radiofragment)

 

© 2018 GeoSpatie

© 2024 Klimaat || Wijs

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑