Deltares heeft onderzoek uitgevoerd naar mogelijke gevolgen van een versnelde zeespiegelsijging. Recente inzichten over het afsmelten van Antarctisch ijs zijn de aanleiding van dit verkennende onderzoek. Tijdens Prinsjesdag heeft de Deltacommissaris de resultaten van het Deltares onderzoek bekend gemaakt.
Enkele bevindingen uit het rapport:
De versnelling van de zeespiegelstijging is naar verwachting vooral merkbaar vanaf 2050. Daardoor zal onder andere de verwachte levensduur van grote kunstwerken zoals de Oosterscheldekering en de Maeslantkering sterk afnemen.
Vooral voor grote investeringen met een lange levensduur is het verstandig om rekening te houden met een versnelde zeespiegelstijging. Voor kleine en flexibele maatregelen is monitoren en signaleren voorlopig voldoende.
De nadruk ligt op een verkennende studie die wellicht nog meer uitgekristalliseerd mag worden:
Sybren Drijfhout, fysisch oceanograaf van het KNMI en hoogleraar dynamica van het klimaat aan de Universiteit Utrecht, vindt het rapport een zinvolle verkenning, maar hij mist een stevige wetenschappelijke onderbouwing die volgens hem nodig is om over te gaan tot radicale maatregelen. ‘Het is veel te vroeg om over te gaan tot alarmfase één. Je moet eerst beter uitzoeken welke processen tot een dergelijke hoge stijging leiden en hoe groot de kans daarop is. Die onderbouwing is nu nog afwezig.’
De onzekerheid van mogelijke gevolgen neemt uiteraard toe met de tijd. Na 2050 is de versnelling waarschijnlijk merkbaar, zoals de verkenning nu laat zien.
Tot 2050 lopen alle scenario’s gelijk op en hoeven de maatregelen om de voeten droog te houden niet te worden opgeschroefd. Daarna kan de zeespiegelstijging snel doorzetten en daarop moet Nederland wél voorbereid zijn.
Actueel
Mogelijke gevolgen versnelde zeespiegelstijging – Deltares onderzoek
Rapport Deltares (Deltacommissaris.nl)
Deltacommissaris in de media – overzicht van mediaberichten
Zeespiegel uitleg
Zeespiegel veranderingen (KNMI)
Wat is zeespiegelstijging? (KNMI)
Uitleg zeespiegelstijging (KNMI)
Meer achtergrond
Zeespiegel en versnelde arctische opwarming (KNMI nieuws mei 2017)
Antarctisch smeltproces (dd 15 juni 2018)
SWIPA rapport – Summary for Policy makers (2017)
© 2018 GeoSpatie
Geef een reactie