In vijf stappen naar een bloeiende toekomst, voor jou én de planeet. Eerste Hulp Bij Klimaatverandering (EHBKV), het klimaatstripboek van Anabella Meijer, helpt je in eerste instantie bewust te worden van alledaagse gebeurtenissen, emoties en gedragingen rondom klimaatverandering.

Deze klimaatmaterie is niet zo ongewoon en moeilijk als ze lijkt, maar daar heb je wel sterk beeldmateriaal voor nodig met een flinke dosis humor, zoals Anabella heeft bewerkstelligd. Anders blijft klimaatverandering voor veel mensen een lastig en complex onderwerp.

Voor veel mensen is denken in abstracties onnatuurlijk en zelfs erg moeilijk. Klimaatverandering is bij uitstek een abstract concept.  Concreet taalgebruik maakt daarom gebruik van voorbeelden die dicht bij het leven van mensen staan. Klimaatverandering is abstract, maar dijkdoorbraak is concreet.

EHBKV, p.79

Van koud naar warm, of heet?

De vijf stappen in het boek lopen van koud naar warm of misschien wel heet: ‘Van koud naar warm. Van weten via voelen, willen en kunnen, zodat doen een eitje wordt (p.16).’ Ofwel van harde wetenschap (de werking van het klimaatsysteem) naar zachte wetenschap (over de menselijke geest zoals communicatie, marketing en psychologie), van herkenbare beeldverhalen naar inspirerende vooruitzichten om te komen tot daden voor je eigen inzet.

‘Van koud naar warm. Van weten via voelen, willen en kunnen, zodat doen een eitje wordt.’

EHBKV, p.16

Emotioneel klimaat

Dit rijk geïllustreerde zelfhulpboek is volgens de makers gegarandeerd schuldgevoel vrij, maar los van emoties blijven kan niet. Werp alleen al een blik op de uitdrukkingen van alle stripfiguren uit het boek en je ziet hoe emotioneel we allemaal kunnen zijn als het om klimaatonderwerpen gaat.

Als de dood voor klimaatverandering

‘Niemand bracht uit zichzelf klimaatverandering ter sprake, tenzij aan- gespoord [red.: rond de jaren ’60]. En dan komen de horrorverhalen. Maar wel vanaf een comfortabele positie: ‘Ik denk dat mijn overkleinkinderen er pas mee te maken krijgen’.  Volgens onderzoek van Bruce Tonn van de universiteit van Tennessee hebben mensen geen beeld meer van de toekomst. Een idee van de wereld over 20 jaar is er nog wel, daarna gaat het beeld op zwart. Er ligt een diep pessimisme onder.’

EHBKV, p.105

Van vliegschuldgevoelens tot romantische vlinders (vluchtgedrag, p.142 en dating, p.160), je kan het zo gek niet bedenken of het heeft met onze planeet, wij mensen of het klimaat te maken. Bijna alles is terug te voeren op klimaatverandering, meer dan wij veelal denken of voelen.

Superheld

Maar nog mooier, met dit eerste hulp ‘stappenplan’ kun je een sexy klimaatheld worden. Iedereen heeft namelijk zijn eigen superkracht (superpower) en kan die inzetten, ook als het gaat om gedragingen omtrent klimaatverandering. Vind dus je eigen pad op een positieve humoristische manier met behulp van dit boek.

Word een sexy klimaatheld, niet omdat het moet, maar omdat jij het wilt!

Welke sexy superheld wil jij worden? Neem misschien eerst een kijkje bij de verschillende klimaattypetjes of lees het allemaal hier:

EHBKV website

EHBKV boek pdf

Over Anabella Meijer (auteur) – Iedereen heeft een verhaal. Dit is het mijne…

In de media (enkele recensies en een radiofragment)

Spijkers met Koppen – Radio 2 fragment (Anabella Meijer en Aral Voskamp)

‘Hell does not sell’ over al dan niet gebruiken van alarmerende frames (Trouw- 13 jan)

Andere klimaatboeken

De Klimaatjes

Palmen op de Noordpool

 

© 2019 GeoSpatie