Klimaat || Wijs

Bronnen & initiatieven op een rij

Maand: mei 2017

MVO klimaatadaptatie

De website Nederland MVO bevat verscheidene artikelen over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Klimaatadaptatie is hier een onderdeel van, maar andere duurzame thema’s verdienen ook de aandacht, zoals energie, water en verpakkingen.

De artikelen zijn gerangschikt per thema en zijn voor, en soms gesponsord door, bedrijven.

MVO Nederland en nederlandmvo.nl

De website nederlandmvo.nl behoort bij de organsiatie MVO Nederland. De artikelen van deze website komen van uitgeverij MediaPlanet. MVO Nederland als organisatie heeft dus een andere website (zie onderaan). MVO is een netwerkorganisatie en is in 2004 opgericht als kennis- en informatiecentrum voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Nederlandmvo.nl – klimaatadaptatie (artikelen)

Nederlandmvo.nl – klimaatadaptatie (art. Helga van Leur)

Helga’s Weerklank (blogbericht d.d. 30 mei)

Nederlandmvo.nl – klimaatneutraal

MVO Nederland – Wat is de organisatie

MVO Nederland – Energie en Klimaat

Helga’s Weerklank

Helga’s weerklank is de klimaatblog van voormalig weervrouw Helga van Leur. Ze richt zich momenteel op de communicatie van klimaat, duurzaamheid en gedrag aan bedrijven en individuen.

In een aantal columns en artikelen vertelt ze over bijvoorbeeld klimaataanpassingen, de zon en meer. Ze heeft daarbij veelal een verbindende en holistische visie. Een van haar columns staat op de website MVO klimaatadaptatie.

Helga’s Weerklank (scroll naar onderen voor klimaat artikelen)

Artikel MVO – Samen aan een klimaatbestendig NL werken

MVO klimaatadaptatie (blogbericht d.d. 30 mei)

Klimaatblog Verheggen (blogbericht d.d. 30 mei)

Climate Change Education

Climate Change Education is een internationaal klimaatplatform voor educatie- en wetenschapsdoeleinden, gefundeerd in de University of California en verscheidene Amerikaanse musea. Sinds 1999 werken ze hiermee aan het verstevigen van de klimaat educatie community. Een veelheid aan informatie en ingangen om te zoeken naar interessante websites wereldwijd. Nederlandse webadressen zijn ook gebundeld.

Zoek op continent, land of thema (musea, events, media, …) of bijvoorbeeld op voortgezet of basis onderwijs.

Daarnaast is er ook een categorie Skeptical Science.

Climate Change Education

Climate Change Edcuation Europe

Climate Change Education Netherlands

N.B. De informatie op de website (voor NL o.a.) is helaas niet altijd up-to-date, maar dient minstens als een goede startpagina.

Inspirerende initiatieven

Klimaatinitiatieven, … ze zijn er talrijk. En elke dag komen er nieuwe bij in de klimaatwereld. Is dat een teken van positieve verandering? Of slechts een spot op de kaart? Klimaat Wijs brengt overzicht aan in de wirwar aan initiatieven. Een sprong in het diepe…

Hoe dieper we komen, hoe meer we verstrengeld raken in de dichtheid aan informatie. De klimaatwereld is actief en het wereld wijde web biedt een enorme schat informatie. Maar de glans van elk initiatief raakt gemakkelijk zoek in het grotere geheel: de ‘diepzee aan klimaatinformatie’.

Klimaat Wijs vindt het tijd voor elk initiatief om te stralen. Tussen zijn broertjes en zusjes in het grotere geheel. Elk initiatief heeft zijn eigen glans of nadruk en verdient unieke aandacht. Van klimaatadaptatie tot onderzoek, van kunst tot beleid en van nieuw tot oud. Ze horen allemaal thuis bij Klimaat Wijs. Inspirerend voor elkaar, door de verbinding met elkaar.

Bij Klimaat Wijs, krijgt elk initiatief een doelbewust plekje midden op de klimaatkaart. Welk initiatief verdient volgens jou een plekje op de kaart? Laat het ons weten klimaatwijs@geospatie.nl.

Beste Klimaatgenoot (bericht d.d. 07 december)

 

© 2017 GeoSpatie

Klimaatblog Verheggen

Atmosferisch wetenschapper en docent Bart Verheggen verhaalt in zijn blog Klimaatverandering over algemene en actuele klimaatzaken. Vanuit zijn een wetenschappelijke achtergrond vertelt hij met diepgang zijn eigen visie over een aantal prangende klimaatvragen. Collega experts komen ook aan het woord.

Actieve blog

De blog staat open voor discussie en reacties zijn welkom. Verheggen verwoordt wel een aantal spelregels zodat de discussie constructief blijft. De klimaatvraagstukken zijn levendig en de blog actueel.

Verschillende onderwerpen passeren de revue, zoals CO2 en het regeerakkoord, Ecomodernisme, IJstijden en nog veel meer.  Veelal opgezet in vragende vorm of stelling. Belangrijke feitelijke kennis over klimaatverandering heeft Verheggen op een rij gezet in Wat weten we?  Een toelichting op de sceptische discussie staat in Wie heeft er gelijk? Hier vind je een aantal tips om met conflicterende berichtgevingen om te gaan.

Klimaat categorieën 

Vergeet de rechter kolom niet. Hier kan je snel en handig meer informatie vinden (als je naar beneden scrollt). Een overzicht van de laatste berichten, maar ook een lijst met allerlei klimaatonderwerpen. En helemaal onderaan vind je de laatste berichten van de groepstwitter account KlimaatVeranda. Hier zijn onder meer een aantal bekende weerexperts en klimaat instituten actief.

Verheggen klimaatblog: ‘Klimaatverandering’

Verheggen Spelregels

Verheggen Wat weten we?

Verheggen Wie heeft er gelijk?

KlimaatVeranda (groepstwitter account)

Mr. Finney leesboek

Zelfs met de allerjongsten kun je praten over grote thema’s, als milieu en klimaat. En zeker met een boek als Mr. Finney. Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma nemen ons mee in de verhalen van Mr. Finney naar de wereld om ons heen en hoe we met milieuproblemen om kunnen gaan.

In drie voorleesboeken beleeft Mr. Finney, een haai met menselijke trekjes, allerlei avonturen op het land, in de zee en in de lucht. Hij gebruikt hiervoor graag zijn Finmobiel, een soort autootje die hem overal brengt, van de koude noordpool tot de diepe oceanen. Mr. Finney denkt na en maakt zich zorgen om de wereld om zich heen.

” Mr Finney luisterde aandachtig. ‘En het koraal kan er ook niet tegen als het water te warm wordt’, …”

In Mr. Finney en de andere kant van het water leert hij wat zeespiegelstijging betekent.

‘Ik heb lang nagedacht,’ zei Flingo.
Jullie willen natuurlijk van me horen wat we met de lucht en de bomen
moeten doen om het probleem van het stijgende water
op te lossen. Maar dan moet ik jullie teleurstellen.
Zo simpel is de oplossing deze keer niet.’

p.89

Ook de complexiteit van het vraagstuk komt aan de orde. Hij spreekt graag met zijn vriendinnetje Pinky Pepper, die af en toe komt aanwaaien:

De oceanen met elkaar, het ijs op het land met het water in de zee.
En de zee is weer verbonden met de lucht, en de lucht weer met de bomen.

“Iedereen kan toch zijn eigen problemen oplossen? Dat doe ik ook altijd! riep Pinky Pepper. Zo gemakkelijk is het niet, Pinky Pepper, zei Flingo. Zeker niet nu we weten dat alles met elkaar verbonden is.

p.79

En oplossingen worden aangedragen. Zijn dierenvrienden helpen daarbij:

“We moeten het met zijn allen doen.”
“Als we al die ideeën met elkaar delen, kunnen we het probleem oplossen.”
“Nee, zei Flingo. Dat doe ik niet. Er moet zoveel gebeuren dat ik het niet allemaal zelf kan bedenken.
Jullie wel. We moeten het met zijn allen doen.”

p.89

Ook Mr Finney en de wereld op zijn kop en Mr Finney en het raadsel in de bomen zijn zeker de moeite waard voor een brede kijk op onze klimaatproblematiek.

Kortom, voor jonge aardbewoners is dit een speelse manier om over milieu thema’s te leren, te praten en te ontdekken. Maar ook voor volwassenen schetst het mooi en krachtig hoe wij met onze leefomgeving omgaan. En vooral zouden kunnen omgaan. Kijk ook eens bij de website, filmpjes, lesmateriaal en meer..

Mr. Finney website

Querido kinderboeken – Mr Finney

Praten over de wereld om ons heen (ouders en docenten) & MrFinney lesbrief (pdf)

Avonturen per categorie & Noordpool (voorbeeld)

Spreekbeurt info – oceanen (voorbeeld)

Plakboeken inspiratie – Zoek op categorie

Filmpje(s) Mr Finney (Youtube) & Animatie Queen Elizabeths School (Youtube)

Kinderboek Larski slaat alarm – Frank Westerman (blogbericht d.d. 14 augustus)

Tipping Point Ahead

Heb jij je kantelpunt bereikt? Tipping Point Ahead is een scholierenwebsite over klimaatonderzoek van het Netherlands Earth System Science Centre (NESSC). Hier kan je handige informatie vandaan halen voor bijvoorbeeld een profielwerkstuk, gegroepeerd vanuit de vakken biologie, aardrijkskunde, natuurkunde, wiskunde en scheikunde.

Onderzoeksvragen

Wat is een kantelpunt in het klimaat? Hoe haalt de aarde CO2 uit de lucht? Maken bacteriën de aarde nog warmer? Een greep uit de vragen die Tipping Point Ahead bespreekt. Haal je informatie, inspiratie en of videoclips van deze website. Kortom, duik in verschillende klimaatonderwerpen. Bestudeer vanuit verschillende vakken en benader wetenschappers met je prangende vraag.

Voor docenten zijn er momenteel twee lesmodules te vinden voor havo/vwo scholieren uit de bovenbouw; ijs en paleoklimaat.

Scholieren wegwijzer en meer..

Naast Tipping Point Ahead zijn er nog meer ingangen om je werkstuk te schrijven of informatie over klimaatonderwerpen te vinden. Een handige wegwijzer is ooit ontwikkeld door het Platform Communication on Climate Change. Dit scholierendossier klimaat is nu te vinden op de Klimaat voor Ruimte website.

Ook het instituut Van Hall Larenstein komt met mooie onderwerpen als CO2 en de effecten op de oceaan of bijvoorbeeld Opwarming in de stad. Is je klimaat idee ook nog in technische vorm praktisch uitvoerbaar, ga dan naar het Technasium Van Hall.

Tot slot… de Geo Future School 

Een initiatief van de KnaG is de Geo Future School. Complexe wereldwijde vraagstukken, zoals klimaatverandering, moeten meer integraal worden opgelost en vakoverschrijdend volgens deze methode. Een aantal scholen in Nederland is een Geo Future School in oprichting.

Tipping Point Ahead (scholierenwebsite)

Tipping Point Ahead (lesmodules)

NESSC

Scholierendossier (Klimaat voor Ruimte)

Profielwerkstukken (van Hall)

Technasium (Van Hall)

Klimaatwoordenboek HIER (o.a. kantelpunt)

Geo Future School

KnaG klimaatverandering

Wat doet de overheid

Wat doet de overheid precies om klimaatverandering tegen te gaan? Hoe pakt zij dit aan? Haar aanpak staat beschreven in het online magazine Nederlandse klimaataanpak (KNMI special oktober 2016). Met grafische beelden, tekst en filmpjes duidt de overheid kort en krachtig haar maatregelen en afspraken.

NB Recente ontwikkelingen over de kabinetsformatie 2017 staan onderaan.

 

Mondiaal kader

Afspraken op wereld- en Europese schaal zijn belangrijk voor de aanpak in Nederland. Grafisch zijn deze doelen tegen elkaar uitgezet. Daarnaast word de 2 graden-doelstelling toegelicht.

De Nederlandse beleidsprogramma’s en afspraken

De Nederlandse initiatieven bestaan uit een klimaatagenda, energieakkoord, deltaprogramma en een nationale adaptatie strategie (NAS). Tot slot, word aangegeven dat de burger zelf ook actie kan ondernemen. De drie peilers aanpassen, samenwerken en voorkomen zijn een belangrijke leidraad voor de overheid (zie filmpje hier onderaan).

Met een verdieping van aantal klimaatonderwerpen..

Wil je meer weten over effecten van klimaatverandering? Vergeet niet de volgende pagina’s te bekijken (met het pijltje rechts over het beeld). De onderwerpen meten, gezondheid en droogte komen hier aan bod. Onder meer het filmpje Is warmer eigenlijk erg?

Actualiteiten politiek 2017

De huidige politieke ontwikkelingen (herfst 2017) vragen waarschijnlijk om een aantal veranderingen. Aanvullende maatregelen zijn nodig, onder meer een nationaal Klimaat- en energieakkoord. Het PBL heeft het nieuwe regeerakkoord met beleidsvoornemens recent geanalyseerd.

Bij de formatie is het ministerie van economische zaken omgedoopt tot het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarnaast is het nieuwe ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wellicht ook van invloed op duurzame klimaat- en waterplannen.

Het magazine ‘Wat doet de Overheid’ (KNMI Special)

Kabinetsformatie 2017

Regeerakkoord (H3 – Nederland wordt duurzaam)

PBL analyse regeerakkoord

Wat doet de overheid (ministerie IenM video)

Klimaatagenda ministerie (blogbericht d.d. 28 juni)

Klimaatzaak Urgenda (2015)

© 2024 Klimaat || Wijs

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑