Ook Nederland wil de afspraken van de ‘Parijse’ klimaatdoelen nakomen. Daarom werkt Nederland vanuit overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke partijen aan een nationaal klimaatakkoord. Doel is de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Sinds 10 juli ligt er een voorstel op hoofdlijnen voor dit Klimaatakkoord.
NB Lees ook de recente analyse van het voorstel van het PBL en de beoordeling van het CPB (28 september jl.).
Het Klimaatakkoord heeft één groot doel: om klimaatverandering tegen te gaan willen we in Nederland in 2030 bijna de helft (49%) minder broeikasgassen uitstoten dan we in 1990 deden. Het belangrijkste broeikasgas is koolstofdioxide (CO2). Daarom richten we ons vooral op het verminderen van de CO2-uitstoot in de lucht. Daarover moeten in het Klimaatakkoord door alle partijen afspraken worden gemaakt.
Maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen komen vanuit verschillende sectoren, de zogenoemde sector- of klimaattafels: Elektriciteit, Mobiliteit, Industrie, Landbouw en Landgebruik, Gebouwde omgeving. Elke sectortafel pakt dit op zijn manier op.
Sectortafel Voorzitter CO2-reductie in 2030 Reductie per sector Elektriciteit Kees Vendrik 20,2 megaton Gebouwde omgeving Diederik Samsom 3,4 megaton Industrie Manon Janssen 14,3 megaton Landbouw en landgebruik Pieter van Geel 3,5 megaton Mobiliteit Annemieke Nijhof 7,3 megaton
Het overkoepelende orgaan, het Klimaatberaad, ziet toe op de voortgang en samenwerking tussen de klimaattafels en pakt de sectoroverstijgende zaken aan. Niet alles kan per sector worden benaderd, een aantal zaken worden integraal middels taakgroepen bekeken, zoals arbeidsmarkt en scholing, burgerparticipatie en ruimtelijke opgaven. Deze thema’s verdienen aparte aandacht in het akkoord. En zo zijn bijvoorbeeld ook jongeren vertegenwoordigd in de onderhandelingen over het Klimaatakkoord vanuit de Jonge Klimaatbeweging.
Klimaatrechtvaardigheid
“SP-leider Lilian Marijnissen eist ‘klimaatrechtvaardigheid’. Wat dat betekent, zal voor het einde van het jaar blijken. Dan moet er een definitief akkoord liggen waar zowel de polder als het Binnenhof mee kan leven.”
De verdere uitwerking, concrete en bindende afspraken volgen in de loop van het najaar. Begin 2019 start de uitvoer van de maatregelen.
Ambities per sector en planning akkoord:
Bronnen:
Voorstel op hoofdlijnen (klimaatakkoord.nl) (incl. pdf)
Voorstel hoofdlijnen klimaatakkoord (Tweede Kamer)
Belangrijke stap naar … (nieuws 10 juli jl.)
Sectortafels (inclusief CO2-reducties)
Jongeren vertegenwoordigd in onderhandelingen Klimaatakkoord (Jonge Klimaatbeweging)
Klimaatakkoord is mooie eerste stap, maar… (Jonge Klimaatbeweging) (Nieuws 10 juli)
Startschot sectortafels (overzicht voorzitters en tafels) (februari jl. – Ministerie EZK)
Over de Klimaatwet (bericht Klimaatwijs 2 juli jl.)
© 2018 GeoSpatie
Geef een reactie